Facebook integreert het WebP beeldformaat

Facebook integreert het WebP beeldformaat

Bij afbeeldingen op het web is het vaak een moeilijke evenwichtsoefening tussen resolutie en grootte. Een afbeelding moet natuurlijk scherp zijn, maar hoe duidelijker de foto, hoe groter de resolutie, hoe zwaarder de afbeelding is. Maar zwaardere afbeeldingen in kilobytes betekenen wel dat de afbeelding trager laadt…

Google promoot daarom een nieuw beeldformaat, WebP. Dat biedt dezelfde resolutie, maar is veel kleinder. Om succesvol te worden, moeten natuurlijk andere websites dit formaat ook gaan gebruiken, om het te laten inburgeren bij de internauten. Facebook is, zo weet CNet te melden, nu op de WebP kar gesprongen.
Op Facebook staan immers heel veel foto’s, die vaak geraadpleegd worden. Die foto’s in de toekomst in het lichtere WebP formaat aanbieden, zou Facebook heel wat netwerkkosten laten besparen. En de website zou ook sneller laden, wat ook belangrijker is.

Dat Facebook deze stap gezet heeft, is natuurlijk een flink steuntje in de rug voor het formaat. Maar de gebruikers zijn niet echt tevreden met deze stap. Wanneer zij een afbeelding uploaden naar Facebook, wordt die namelijk omgezet in het WebP formaat. Geen probleem zolang de afbeelding bij Facebook blijft, maar wanneer de gebruiker een foto wil downloaden is dat er wel: noch Windows, OSX, Photoshop of andere software kan om met WebP. De Chrome en Opera browser ondersteunen het, en Mozilla zou het overwegen. 

Please follow and like us:

Submit a Comment

Enjoy this blog? Please spread the word :)